Φυσικές συνταγές για να φροντίσεις το ταλαιπωρημένο από τον ήλιο δέρμα σου !!!



Το άρθρο μου στο http://www.dearmom.gr

από την Φυσιοπαθητικό- Αισθητική Κοσμετολόγο Μαρίνα Σεραφειμίδου

Όσο προσεκτικοί κι αν είμαστε, όλοι μπορεί να καούμε κάποια στιγμή από τον ήλιο! Αρκεί μία εγκάρδια συνάντηση με έναν παλιό γνώριμο περπατώντας στην παραλία ή μία χαλαρή βόλτα στα μαγαζιά φορώντας μπλούζα με ραντάκι… Ιδού τρόποι για να προλάβετε το κάψιμο, αλλά κυρίως για να το αντιμετωπίσετε φυσικά!
Φυσική πρόληψη & θεραπεία
Διατροφή: Υπάρχουν 3 συγκεκριμένα τρόφιμα που βοηθούν εξαιρετικά στην πρόληψη του εγκαύματος από τον ήλιο κι αυτά είναι τα ρόδια, οι φράουλες και οι ντομάτες. Αυτή τους η ιδιότητα οφείλεται σε συγκεκριμένα συστατικά που περιέχουν τα οποία είναι έτσι φτιαγμένα από τη Φύση, ώστε να προστατεύουν το ευαίσθητο όργανο που λέγεται δέρμα από τις βλαβερές ηλιακές ακτίνες. Φυσικά, το καλοκαίρι έχουν την τιμητική τους οι ντομάτες και οι φράουλες, οπότε αξίζει να τις έχετε συνεχώς στο τραπέζι σας!
Βρώμη: Είναι εξαιρετικά καταπραϋντική για το καμένο και ερεθισμένο δέρμα. Τρίψτε στο μούλτι 1 φλιτζάνι βρώμη, ώστε να την κάνετε ψιλή σκόνη. Προσθέστε 1/2 φλιτζάνι σκόνη βρώμης σε μία μπανιέρα γεμάτη χλιαρό νερό και μουλιάστε μέσα. Εναλλακτικά, μπορείτε να φτιάξετε ένα πουγκί από μουσελίνα ή τουλπάνι βάζοντας μέσα 1 φλιτζάνι σκόνη βρώμης και δένοντάς το κάτω από τη βρύση έτσι, ώστε να τρέχει πάνω του ζεστό νερό. Αυτό μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και για να κάνετε κομπρέσα στην πάσχουσα περιοχή.
Μηλόξυδο: Και το ξύδι από μηλίτη είναι κατάλληλο για να ανακουφιστείτε από ένα άσχημο ηλιακό έγκαυμα. Ρίξτε 1 φλιτζάνι μηλόξυδο μέσα στο χλιαρό νερό της μπανιέρας και μείνετε μέσα για όσο μπορείτε.
Μαγειρική σόδα: Αποτελεί θαυμάσια και πανεύκολη συνταγή για να επαναφέρεται την αλκαλική ισορροπία στο δέρμα σας. Προσθέστε 1 φλιτζάνι μαγειρική σόδα στο μπάνιο σας και, όταν βγείτε από την μπανιέρα, αντί να σκουπιστείτε, φορέστε άνετα ρούχα και αφήστε τη σόδα να στεγνώσει την επιδερμίδα σας.
Αλόη Βέρα: Είναι το φυτό must για τα εγκαύματα. Στην περίπτωση που διαθέτετε φυτό αλόης, κάντε μία χαρακιά στο φύλλο όσο πιο κοντά μπορείτε στη βάση του και έπειτα κόψτε μία φλούδα οριζοντίως, ώστε να το ανοίξετε και να βγάλετε προς τα έξω το φρέσκο τζελ. Αυτό μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε απευθείας στην καμένη περιοχή του σώματός σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να γεμίσετε με χυμό αλόης μία παγοθήκη και μόλις το έγκαυμα αρχίσει να επουλώνεται, απαλά τρίψτε μερικά παγάκια αλόης πάνω στην περιοχή. Προσοχή: Ποτέ μην ακουμπάτε παγάκια πάνω σε φρεσκοκαμένο ή μόλις σκασμένο δέρμα!
Για τα μάτια: Ίσως φαντάζει δύσκολο να συμβεί κι όμως γίνεται και μάλιστα είναι πολύ άσχημο! Σε περίπτωση που πάθετε ηλιακό έγκαυμα στα μάτια, μουλιάστε 2 φακελάκια χαμομήλι σε πολύ ζεστό νερό (ώστε να ανοίξουν τα φυλλαράκια), έπειτα βάλτε τα στο ψυγείο να κρυώσουν για 2-3 ώρες και τέλος τοποθετήστε ένα σε κάθε μάτι. Εναλλακτικά, Κόψτε φέτες αγγουριού, αφήστε τις να κρυώσουν καλά στο ψυγείο και βάλτε τις στα μάτια.
Βασικές συμβουλές
- Ποτέ μην ακουμπάτε παγάκια απευθείας στην καμένη περιοχή. Τυλίξτε μία παγοθήκη ή ένα πακέτο με κατεψυγμένα λαχανικά σε μία νωπή πετσέτα και ακουμπήστε με αυτό απαλά την περιοχή.
- Μην εφαρμόσετε στο έγκαυμα κάποιο προϊόν after sun εκτός αν είστε βέβαιοι ότι δεν περιέχει άρωμα και χημικά συστατικά.
- Είναι σημαντικό να ενυδατώνετε καλά το δέρμα σας μετά από κάποιο έγκαυμα. Ωστόσο, περιμένετε έως ότου η κοκκινίλα, η φαγούρα ή τυχόν φουσκάλες υποχωρήσουν προτού απλώσετε κάποιο ενυδατικό προϊόν. Ένας πολύ καλός τρόπος ενυδάτωσης είναι το λάδι καρύδας.
- Για την ενυδάτωση του προσώπου χρησιμοποιήστε δροσερό ροδόνερο σε σπρέι.
- Μετά από ένα ηλιακό έγκαυμα το πιθανότερο είναι ότι το δέρμα θα ξεφλουδίσει. Αντισταθείτε όσο μπορείτε στο να τραβάτε εσείς τα κομμάτια του δέρματος. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε ένα ήπιο scrub με ζάχαρη για να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα και έπειτα απλώστε λάδι καρύδας.
Φυσική συνταγή για δέρμα πολύ καμένο (από τον ήλιο)
Σε ένα μπολ αναμείξτε περίπου 100 γρ. γιαούρτι πλήρες (θα αφήσει ένα επουλωτικό στρώμα πρωτεΐνης στο δέρμα), περίπου 30 ml τζελ αλόης και 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας (προλαμβάνει τη μόλυνση και καταπραΰνει). Απλώστε μία γενναιόδωρη ποσότητα πάνω στην περιοχή, φορέστε κάποιο ελαφρύ βαμβακερό ρούχο (διότι το μείγμα θα είναι κολλώδες) και προσπαθήστε να χαλαρώσετε έως ότου ο έντονος ερεθισμός αρχίσει να υποχωρεί.

Δείτε περισσότερες φυσικές συνταγές στο βιβλίο της Μαρίας Μαρίνας Σεραφειμίδου με τίτλο«Μαγειρεύω Καλλυντικά» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος. Πάνω από 250 συνταγές για καλλυντικά με φυσικά συστατικά που θα τα φτιάξετε μόνοι σας εύκολα, οικονομικά, με αγνά υλικά. Ζητήστε το στα βιβλιοπωλεία. Σελίδες 224, τιμή 12,99ευρω





love u ....marina!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις