Πολύτιμες συμβουλές για τα πρώτα μπανάκια και αλλάγματα του μωρού σου!!!


Το άρθρο μου στο http://www.dearmom.gr



από την Φυσιοπαθητικό- Αισθητική Κοσμετολόγο Μαρίνα Σεραφειμίδου

Αν σε φοβίζει η ώρα του πρώτου αλλάγματος και του μπάνιου για το νεογέννητο μωράκι σου, μερικές πρακτικές συμβουλές θα σε βοηθήσουν να το… απολαύσεις!
Άλλαγμα
  • Όπως είναι γνωστό, το άλλαγμα της πάνας είναι πολύ συχνό μέσα στο 24ωρο. Ειδικά τους πρώτους μήνες πρέπει να γίνεται περίπου κάθε 2 ώρες, αμέσως μόλις λερωθεί ή όταν έχει βραχεί αρκετά (ο αριθμός των αλλαγών μειώνεται λίγο όσο το μωρό μεγαλώνει).
  • Πρέπει οπωσδήποτε να πλένεις το μωρό με νερό προτού βάλεις την καθαρή πάνα. Χρησιμοποίησε τα ειδικά μαντηλάκια μόνο όταν θα είστε εκτός σπιτιού.
  • Πλένε τα χέρια σου πριν, αλλά και μετά το άλλαγμα.
  • Ξέντυσε το μωρό μόνο από τη μέση και κάτω (εκτός αν έχουν λερωθεί τα ρουχαλάκια του). Αν το έχεις εντελώς γυμνό, ίσως δυσκολευτείς να το κρατάς, διότι θα γλιστράει.
  • Μπροστά στον νιπτήρα, κράτησε το μωρό μπρούμυτα ως εξής: Βάλε το ένα σου χέρι κάτω από το σώμα του και το προσωπάκι του πάνω από το μπράτσο σου και το ένα χεράκι του από την εξωτερική πλευρά. Με την παλάμη σου κράτησε από τον μηρό το ποδαράκι της ίδιας πλευράς. Αυτός ο τρόπος είναι ασφαλής για το μωρό και πρακτικός για εσάς.
  • Όταν το μωρό είναι λερωμένο μόνο από ούρα, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείς σαπούνι, απλά να το ξεπλένεις πολύ καλά.
Μπανάκι
  • Το πρώτο κανονικό μπάνιο γίνεται από τη στιγμή που κλείνει η πληγή του ομφαλού (10-15 μέρες μετά τη γέννηση).
  • Αν και οι περισσότεροι προτιμούν να κάνουν μπανάκι το μωρό τους νωρίς το βράδυ, το μπάνιο μπορεί να γίνεται οποιαδήποτε ώρα ή/και περισσότερες από μία φορές μέσα στην ημέρα. Απλά απόφυγε το μπάνιο αμέσως μετά το φαγητό και λίγο πριν από αυτό.
  • Προτιμήστε μια μαλακή πετσετούλα ή τα χέρια σου για το σαπούνισμα. Για το ξέβγαλμα, χρησιμοποίησε ένα μικρό κανατάκι ή και το τηλέφωνο του ντους, χωρίς μεγάλη πίεση.
  • Όσο το σαπουνίζεις, μην ξεχνάς να ξεβγάζεις τα χεράκια του από τη σαπουνάδα, καθώς θα τα βάζει διαρκώς στο στόμα.
  • Πρόσεχε μην μπει νερό με πίεση στα αφτάκια του.
  • Εξασφάλισε ότι στον χώρο δεν υπάρχουν ρεύματα αέρα.
  • Φρόντισε πάντα να κάνεις ήρεμες κινήσεις και χωρίς βιασύνη. Ωστόσο, μην αφήσεις για πολλή ώρα μέσα στο νερό το μωρό.
  • Αν οι πρώτες φορές κυλήσουν ήρεμα και δώσεις τον χρόνο στο μωρό σου να χαλαρώσει και να προσαρμοστεί στο περιβάλλον, είναι βέβαιο ότι θα αναπτύξει καλή σχέση με το νερό.
Βασική συμβουλή
Τόσο μετά τα πλύσιμο για το άλλαγμα, όσο και μετά το μπάνιο, είναι σημαντικό να σκουπίζεις καλά το δέρμα του μωρού σου, κυρίως ανάμεσα στις πτυχές και τα δάχτυλα. Επίσης είναι σημαντικό και απόλυτα πρακτικό να προετοιμάζεις πάντα από πριν όσα θα χρειαστείς μετά (κρέμες, πάνα, ρουχαλάκια), ώστε να μη χάνεις χρόνο και να μην χρειαστεί να αφήσεις μόνο του το μωρό ούτε για μια στιγμή.
Φυσική βρεφική κρέμα με χαμομήλι
Υλικά:
4 κουταλιές έγχυμα χαμομηλιού, 2 κουταλιές τριμμένο μελισσοκέρι, 2 κουταλιές λανολίνη άνυδρη, 2 κουταλιές λάδι αβοκάντο
Εκτέλεση:
Βάζεις να λιώσουν το κερί, η λανολίνη και το λάδι αβοκάντο και να ομογενοποιηθούν. Προσθέτεις το μείγμα στο χλιαρό έγχυμα και τα δουλεύεις καλά με μίξερ χειρός. Αποθηκεύεις σε καθαρό βαζάκι και το χρησιμοποιείς για το άλλαγμα της πάνας ή για την ενυδάτωση της βρεφικής επιδερμίδας.


Δείτε περισσότερες φυσικές συνταγές στο βιβλίο της Μαρίας Μαρίνας Σεραφειμίδου με τίτλο«Μαγειρεύω Καλλυντικά» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος. Πάνω από 250 συνταγές για καλλυντικά με φυσικά συστατικά που θα τα φτιάξετε μόνοι σας εύκολα, οικονομικά, με αγνά υλικά. Ζητήστε το στα βιβλιοπωλεία. Σελίδες 224, τιμή 12,99ευρω.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις