Φυσικές θεραπείες για να προστατεύσεις τα μαλλιά σου από ήλιο, θάλασσα & υγρασία !!!


Το άρθρο μου στο http://www.dearmom.gr



από την Φυσιοπαθητικό- Αισθητική Κοσμετολόγο Μαρίνα Σεραφειμίδου


Μπορεί οι ακτίνες UVB να είναι απαραίτητες για την ενδυνάμωση των μαλλιών, ωστόσο -ειδικά στις διακοπές- η ζέστη, το νερό, ο θαλασσινός αέρας και ο έντονος ήλιος απορροφούν την υγρασία από τα μαλλιά, με συνέπεια  να τα κάνουν πιο ξηρά, εύθραυστα και θαμπά. Πρακτικές συμβουλές και  φυσικοί τρόποι προστατεύουν και δυναμώνουν τα μαλλιά σας κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, αλλά και κάθε μέρα.

Βασικές Συμβουλές
  • Πριν την ηλιοθεραπεία καθημερινά, χρησιμοποιείτε ένα αντηλιακό σπρέι μαλλιών, που μένει πάνω στο τριχωτό και προστατεύει τα μαλλιά.
  • Μπορείτε 1-2 φορές την εβδομάδα να εφαρμόζετε στα μαλλιά μία μάσκα  ακριβώς προτού κατεβείτε στην παραλία –η ζέστη θα ενισχύσει τη δράση της κι όταν την ξεπλύνετε, τα μαλλιά θα είναι πιο απαλά .
  • Φροντίστε η διατροφή σας να είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, καθώς αυτό αποτελεί «κλειδί» για τη σύνθεση της κερατίνης, του κυρίαρχου δομικού συστατικού της τρίχας, του δέρματος και των νυχιών. Ιδανικές τροφές είναι το ψάρι, τα πουλερικά, το άπαχο κόκκινο κρέας, τα αβγά, η σόγια, το γιαούρτι και τα καρύδια.
  • Μη βάφετε τα μαλλιά σας αμέσως μετά τις διακοπές, αφού θα είναι ακόμα ταλαιπωρημένα -η βαφή θα εξασθενίσει πολύ γρήγορα. Καλύτερο είναι να περιποιηθείτε τα μαλλιά σας εντατικά για 2-3 εβδομάδες και μετά να προχωρήσετε στη βαφή.
Φυσικές θεραπείες
  • Για να δυναμώσετε τα μαλλιά σας πριν, αλλά ιδίως μετά τις διακοπές, το φθινόπωρο, οπότε και παρατηρείται συνήθως έντονη τριχόπτωση στις γυναίκες, εφαρμόζετε τακτικά την εξής φυσική θεραπεία: Αναμειγνύετε το ασπράδι ενός αβγού με 1 κουταλάκι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και απλώνετε το μείγμα στο τριχωτό, κάνοντας μασάζ. Οι πρωτεΐνες, ο σίδηρος, το σελήνιο και τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά που περιέχει το αβγό, καθώς και η βιταμίνη Ε που υπάρχει σε αφθονία στο ελαιόλαδο, θρέφουν βαθιά το δέρμα του κεφαλιού, αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος και οξυγονώνουν τους θύλακες των τριχών.
  • Χρησιμοποιήστε σπόρους μοσχοσίταρου (βρίσκετε σε καταστήματα με μπαχαρικά και βότανα), που επίσης τονώνουν την κυκλοφορία και τους θύλακες των μαλλιών. Μουλιάστε τους σπόρους σε νερό για μία νύχτα, έπειτα αλέστε τους φτιάχνοντας ένα παχύρρευστο μείγμα και απλώστε το απευθείας στα μαλλιά.
  • Εξίσου ευεργετικός για τα μαλλιά είναι και ο λιναρόσπορος. Αλεσμένος και βρασμένος σε νερό, σχηματίζει ένα απαλό τζελ, που μπορεί να ενυδατώσει το δέρμα του κεφαλιού, να μειώσει την πιτυρίδα, να τονώσει την ανάπτυξη νέων φυτρών  και να ενδυναμώσει τα υπάρχοντας μαλλιά. Ακόμα, όμως, και σαν προσθήκη απευθείας στο φαγητό σας (π.χ. σε μία σαλάτα), ο λιναρόσπορος ευνοεί, μεταξύ άλλων, την υγεία των μαλλιών.
  • Ιδίως για περιπτώσεις έντονης τριχόπτωσης, υπάρχει ένα αναπάντεχο φυσικό γιατρικό, γνωστό από παλιά: χυμός κρεμμυδιού! Πιθανότατα να μη σας αρέσει καθόλου η σκέψη ότι θα απλώσετε κρεμμυδόζουμο πάνω στο κεφάλι και τα μαλλιά σας, ωστόσο τα συστατικά που περιέχει το κρεμμύδι αυξάνουν σημαντικά την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα, η έλλειψη του οποίου αποτελεί μία από τις πιο βασικές αιτίες τριχόπτωσης.
Φυσικές συνταγές
  • Τονωτικό μείγμα μαλλιών: Είναι κατάλληλο για κάθε τύπο μαλλιών, εφαρμόζεται μετά το λούσιμο, διατηρεί τα μαλλιά δυνατά και υγιή. Ρίχνετε 1/4 φλιτζανιού φρέσκα βότανα ή 3 φακελάκια τσάι βοτάνων (φασκόμηλο, μέντα, δυόσμο κ.λπ.) σε 1-1,5 φλιτζάνι βραστό νερό και αφήνετε για 20 λεπτά ή ώσπου να κρυώσει. Το στραγγίζετε και προσθέτετε 1/2 φλιτζάνι απόσταγμα αμαμελίδας ή 1 κουταλιά σούπας βότκα. Αποθηκεύετε σε δοχείο σπρέι και εφαρμόζετε στο τριχωτό της κεφαλής, κάνοντας ελαφρύ μασάζ, χωρίς να  το ξεβγάλετε.

  • Σπρέι με αλόη για τα μαλλιά: Η αλόη είναι θρεπτική και για τα μαλλιά. Αυτό το μείγμα θα τα ενυδατώνει σημαντικά μετά το μπάνιο στη θάλασσα και την ηλιοθεραπεία. Σε 300 ml αποσταγμένο νερό ρίχνετε 100 ml τζελ αλόης και 50 ml από το κοντίσιονερ που χρησιμοποιείτε για τα μαλλιά σας. Ανακατεύετε καλά και αποθηκεύετε το μείγμα σε δοχείο σπρέι.. Προαιρετικά, ξεπλένετε πρώτα μαλλιά με γλυκό νερό και έπειτα απλώνετε το σπρέι.
Δείτε περισσότερες φυσικές συνταγές στο βιβλίο της Μαρίας Μαρίνας Σεραφειμίδου με τίτλο«Μαγειρεύω Καλλυντικά» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος. Πάνω από 250 συνταγές για καλλυντικά με φυσικά συστατικά που θα τα φτιάξετε μόνοι σας εύκολα, οικονομικά, με αγνά υλικά. Ζητήστε το στα βιβλιοπωλεία. Σελίδες 224, τιμή 12,99ευρω

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις