Ποιες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά καταπολεμούν τις ρυτίδες!!!













από την Φυσιοπαθητικό- Αισθητική Κοσμετολόγο Μαρίνα Σεραφειμίδου


Οι βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν ορισμένες τροφές κάνουν καλό όχι μόνο στην υγεία μας, αλλά και στο δέρμα μας! Να λοιπόν τι πρέπει να συμπεριλάβουμε στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο μας για να γίνουμε πιο όμορφες και λαμπερές!

Βιταμίνη Α
Είναι λιποδιαλυτή, δηλαδή χρειάζεται λίπος για να μεταφερθεί. Είναι πολύ καλή για τα μάτια και το δέρμα, ιδίως το άγριο και ξηρό, ενώ βοηθά στην επούλωση τραυμάτων και αμυχών. Σε πολύ μεγάλες ποσότητες είναι τοξική, διότι αποθηκεύεται στο σώμα.Πηγές: μπρόκολο, πεπόνι, ψάρια, πράσινες πιπεριές, σπανάκι, καρότα.
Βιταμίνες του συμπλέγματος ΒΣυμβάλλουν στη διατήρηση της καλής υγείας του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών. Βοηθούν στον μεταβολισμό, στο νευρικό σύστημα και στην πρόληψη της αϋπνίας, δρουν εναντίον του στρες, ευνοούν την καλή υγεία του συκωτιού, βοηθούν στο προεμμηνορυσιακό σύνδρομο (PMS).Πηγές: φασόλια, ξηροί καρποί, σολομός, σόγια, σταφύλια, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, ηλιόσποροι κ.άλ.
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στις βιταμίνες Β6 (που παίρνουμε από κοτόπουλο, ψάρι, σολομό, αβγά, χοιρινό, σόγια, ξηρούς καρπούς, λαχανικά), φολικό οξύ (από φυλλώδη σκουρόχρωμα λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, συκώτι) και Β12 (από συκώτι, αβγά, ψάρι, γάλα): Είναι σημαντικές για τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, που μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα, τους ιστούς και στα μαλλιά. Επιπλέον, η Β6 είναι βοηθητική στην κατάθλιψη, τις αρχές της άνοιας και τις δερματίτιδες.
Βιταμίνη CΑντιοξειδωτική και απαραίτητη για λαμπερή επιδερμίδα, δρα κατά των ελευθέρων ριζών και της γήρανσης του δέρματος, βοηθά στο ανοσοποιητικό σύστημα, δυναμώνει τα μαλλιά, συμβάλλει στον σχηματισμό του κολλαγόνου της επιδερμίδας. Βοηθά επίσης, στην ευεξία και την καλή διάθεση.Πηγές: μπρόκολα, πεπόνι, εσπεριδοειδή, ακτινίδιο, πράσινες πιπεριές, φράουλες, ντομάτες.
Βιταμίνη ΕΑποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό, διατηρεί τη σφριγηλότητα του δέρματος, βοηθά στην καλή πίεση του αίματος, προλαμβάνει τον καταρράκτη, τα εμφράγματα και το Αλτσχάιμερ.Πηγές: αμύγδαλα, σπαράγγια, φουντούκια, ελιές, πεκάν, σπανάκι, ηλιόσποροι.
GLA – Γ Λινολενικό οξύΤο βρίσκουμε στο λάδι του νυχτολούλουδου και είναι πολύ καλό για το δέρμα.
Συνένζυμο Q10Το συναντάμε σε διάφορες τροφές, συμπληρώματα διατροφής, αλλά και καλλυντικά νέας γενιάς. Είναι πολύ καλό για τα νεύρα και τον εγκέφαλο, είναι αντιοξειδωτικό, βοηθά την απόδοση της βιταμίνης C, δυναμώνει τα ούλα και το περιοδοντικό σύστημα.Πηγές: σόγια, λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, μοσχάρι, χοιρινό και κοτόπουλο, αμύγδαλα, καρύδια, σουσάμι, μπρόκολο, σπανάκι, κουνουπίδι, λάχανο και διάφορα φρούτα.
ΣελήνιοΑντιφλεγμονώδες, πολύ καλό για την ψωρίαση, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύει την καρδιά, μειώνει τις πιθανότητες για την εμφάνιση διάφορων τύπων καρκίνου, αντιμετωπίζει τις ρυτίδες.Πηγές: Σκόρδο, συκώτι, ψάρια, οστρακοειδή
ΨευδάργυροςΠολύ καλός για το δέρμα, βοηθά στον μεταβολισμό και το σώμα να συνθέσει κολλαγόνο, περιορίζει τις ελεύθερες ρίζες, αντιμετωπίζει το έκζεμα, την ακμή, την ψωρίαση.Πηγές: κοτόπουλο, βρώμη, σολομό, ανάλατοι ηλιόσποροι, γαλοπούλα.
ΣίδηροςΒασικό μέταλλο, απαραίτητο για τη δημιουργία αιμοσφαιρίνης και κάποιων ενζύμων. Βοηθά γενικά στην ανάπτυξη, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, προλαμβάνει την κόπωση, επαναφέρει την καλή απόχρωση του δέρματος.Πηγές: συκώτι, αποξηραμένα βερίκοκα, κρόκοι αβγών, στρείδια, καρύδια, φασόλια, σπαράγγια, κόκκινο κρέας, βρώμη.
Ω3 λιπαρά οξέαΑπαραίτητα για ένα υγιές δέρμα, βοηθούν στις γυναικείες ορμόνες.
Πηγές: σολομός και άλλα παχιά ψάρια, λιναρόσπορος.
Tips
- Κεράσι, γκρέιπφρουτ, αχλάδι, μήλο, δαμάσκηνο, ροδάκινο, πορτοκάλι, καρπούζι, μπανάνα, αβοκάντο, μάνγκο, σταφίδες: Τα συγκεκριμένα φρούτα βοηθούν ιδιαίτερα στο να συγκρατεί υγρασία η επιδερμίδα και συμβάλλουν κατά των ρυτίδων και της ακμής, διότι δραστηριοποιούν την ανάπλαση των κυττάρων.
- Τα αμύγδαλα και τα αβγά προστατεύουν το δέρμα, τα καρότα του δίνουν φυσικό τόνο, ενώ τα πορτοκάλια ενισχύουν την ελαστικότητά του.
- Ο σολομός συμβάλλει στην υγεία των μαλλιών και μας βοηθά να παραμείνουμε λεπτοί.
- Οι φακές και οι μπανάνες καταπολεμούν την κυτταρίτιδα.



Το αρθρο μου απο το http://www.dearmom.gr αυτη την εβδομαδα....

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις